Tina

Debatten växer sig het, det jag skrev har jag självklart hämtat från någonstans och googla
"Lag(1960:729) Om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk".

Från huvudregeln om upphovsmannens ensamrätt finns undantag. Det mest relevanta i detta sammanhang är den om kopiering för privat bruk. Undantaget gäller bara om:
- du kopierar från är en lovlig förlaga (original)
- du inte kringgår ett kopieringsskydd och
- du bara kopierar ett eller några få exemplar

Så hur ska någon kunna veta ifall ditt exemplar på datorn är ett orginal exemplar från en skiva du kanske haft eller liknande,
du kan rippa ner dvd-filmer till dvd-rippar osv.
Konstaterat: Det är lagligt att ha en nedladdad fil på datorn, eller inte direkt lagligt men det går ju inte att bevisa att den har laddats ned.

"Upphovsmän är emot fri digital distribution av deras material"

"En myt som enstaka lobbyister kämpat hårt för att du ska tro på. Sanningen är att de flesta upphovsmän anstränger sig för att deras material fritt ska spridas digitalt. En upphovsman är en person som skapat ett verk. Ett verk kan vara en text, en musiksnutt, en faktasamling, en film eller något annat som är tillräckligt unikt. En bloggare är upphovsman till sin blogg. En bloggare har inget emot att folk läser deras blogg, det finns över 100 000 bloggar i Sverige idag. Förutom bloggar finns det miljontals svenska hemsidor vars ägare ständigt tävlar om att folk ska ladda hem just deras skapade verk (dvs hemsidan och dess innehåll). Varenda dagstidning (vars anställda är upphovsmän) anstränger sig varje dag för att folk ska fritt digital ladda hem just deras skapade material. Tyvärr finns det vissa enstaka organisationer som själva utropat sig till representerar för "en bransch" som är emot just detta. Sanningen är att dom bara representerar ett fåtal företag som ännu inte lärt sig hur man utnyttjar ny teknik till att tjäna pengar (något som andra inte haft problem att komma på).  Tyvärr har de självutnämnda "branschrepresentanterna" varit väldigt duktiga på politisk lobbying vilket lett till att folkvalda politiker lurats att fatta felaktiga beslut som helt saknar förankring hos det svenska folket."

Det behövs alltså alternativ för att folk ska sluta fildela, upphovsrättslagen måste moderniseras, kolla bara vilket år den är skriven, den är nästan äldre än internet.
Vem vill ha en skiva? Så fort jag köpt en skiva har jag direkt rippat ner den till datorn och lagt in den på ipoden.
Finns ingen anledning att bära runt på 14 cd skivor när dom ryms i en liten mp3 mindre än en tändsticksask.

"Vi måste acceptera att verkligheten ser ut som den gör, och sluta försöka bekämpa nedladdningskulturen. För den är redan ett faktum. Musikbranschen skjuter sig själv i foten när man lägger ner en massa energi på att jaga privata fildelare.
Jason Dakité - Timbuktu"


Han har så rätt, ingen vinner på denna jakt i längden. Istället kan skivbolag ställa sig frågan
Hur ska dom få folk att vilja betala för musik eller film på nätet?
När fildelningen drog igång i början på 2000-talet så höjde skivbolagen sina priser på skivor istället för att sänka dom,
detta visade sig vara fel sätt, eftersom fler då tog lagen i egna händer och laddade hem musiken.
Det handlar om att hitta nya lösningar som fungerar i den tid vi nu lever i, åren går och alternativ behövs.


Ola(gliga)bandola's ställningstagande:
Jag är emot IPRED så länge det inte finns alternativ.
Vad sägs om trafikskatt? Ju mer du utnyttjar din bandbredd ju mer får du pynta.
Ioförsig är detta lite 90-tal och kan liknas vid ett 28 k modem då man betalar ju mer man laddar hem.


Nu har jag bara en schön sak att säga om IPRED, texten kommer från antipiratbyråns hemsida medans den var hackad av auh.

"Vilka tafatta försök ni än gör - allt från korrupta CD-skivor till Palladium - så kommer det knäckas. Sålänge man kan höra musiken, se filmen, osv, kan man även kopiera den. Ni kan lita på att vi och många andra kommer ge oss på detta. Inte för att vi gillar eran färdigtuggade 'underhållning'. Utan för att vi KAN."


Eran
Ola(gliga)bandola - Eran pirat i warezhavet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0